Totul s-a întâmplat într-un moment de evoluție. În urmă cu 66 de milioane de ani, un asteroid uriaș a lovit Pământul și a anihilat dinozaurii non-aviari. Supraviețuitorii (mamifere, broaște, reptile și așa mai departe) s-au răspândit, diversificat și au devenit multe dintre speciile pe care le cunoaștem astăzi.
Acum, noi cercetări au dezvăluit ce anume făceau șerpii în această perioadă, cunoscută drept marea extincție Cretacic–Paleogen (K-Pg). Se pare că doar o mână de șerpi care au supraviețuit a continuat să evolueze în speciile din zilele noastre.
„Este remarcabil. Nu doar că au supraviețuit unei extincții care a șters de pe fața pământului atât de multe animale, însă în decurs de câteva milioane de ani își foloseau habitatele în moduri inovatoare”, a explicat Catherine Klein, autor coordonator al noului studiu.
Inițial, oamenii de știință au crezut că squamatele (reptile precum șopârle și șerpi) au suferit pierderi minimale, însă în America de Nord în special au existat dovezi care au arătat o rată crescută de dispariție.
„Istoria evolutivă a șerpilor a fost dificil de apreciat”, au scris cercetătorii.
Absența fosilelor de șerpi a însemnat că analizele genetice evolutive depind de un set de caracteristici foarte limitat. Asta poate rezulta în modele părtinitoare care nu ar reflecta adevărata istorie genetică a șerpilor.
Însă, prin combinarea mai multor strategii, cercetătorii au ajuns la o imagine completă a șerpilor moderni. Așadar, asteroidul a lovit Pământul, dinozaurii au dispărut. Ce au făcut șerpii?
Dispariția competitorilor (inclusiv alte specii de șerpi) a însemnat că supraviețuitorii au putut să se plimbe după voia lor și să se mute în noi habitate, chiar și noi continente, scrie Science Alert.
„Cercetările noastre sugerează că extincția a acționat ca o formă de distrugere creativă. Supraviețuitorii au putut profita de absența vechilor specii în ecosistem, să încerce noi stiluri de viață și habitate”, a explicat Nick Longrich, cercetător în evoluție de la Universitatea din Bath.
Au șerpii urechi? Răspunsul i-ar surprinde pe mulți
Un mod complet nou și ciudat prin care șerpii se pot mișca a fost descoperit de cercetători